FORFATTERE I DOMKIRKEN

Dato: 27. august 2005, kl. 00:00
Sted: Domkirken

Seks af Nordens førende forfattere fortalte på hver deres forskellige måde om deres livs forskellige eventyr. Det trak omkring et par hundrede publikummer ind til hvert af arrangementerne i Domkirken.

De inviterede forfattere var Kjartan Fløgstad, Bettina Heltberg, Bent Vinn Nielsen, Lars Skinnebach, Peter Laugesen og Jens Blendstrup. Borgmester Louise Gade afsluttede arrangementsrække med en gæsteprædiken.

Arrangementet ’Forfattere i Århus Domkirke’ blev afholdt første gang i Århus Festuge 2004 med stor succes. Omkring 2500 publikummer fandt sidste år vej ind i kirkerummet, hvor der var ro til at fordybe sig i kærlighedsbudskaberne.

 

PROGRAM

Lørdag 27. aug. kl. 17.00
Bettina Heltberg

Bettina Heltberg (f. 1942), redaktør og forfatter. Debuterede i 1964 med romanen ’Apéritif’ og har siden 1968 skrevet for Dagbladet Politiken. Modtog i 1996 Weekendavisens litteraturpris for sine erindringsbilleder i det genrekrydsende værk ’Hvor der handles’. Bettina Heltberg har senest udgivet romanen ‘Deadline’ (2002).

Mandag 29. aug. kl. 17.00
Kjartan Fløgstad

Kjartan Fløgstad (f. 1944) er en af Norges mest originale forfattere og fremmeste essayister. Han debuterede som lyriker, men fik sit store gennembrud med romanen ’Dalen Portland’ (1977), der blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris. Kjartan Fløgstad blander poesi, social kritik, folkemusik og finlitterære træk i sine bøger. Seneste udgivelse på dansk er romanen ’Paradis på jord’ (2004).

Onsdag 31. aug. kl. 17.00
Jens Blendstrup

Jens Blendstrup (f. 1968), forfatter, entertainer, ulejlighedsdigter, redaktør, klummeskribent med mere. Jens Blendstrup har en forkærlighed for det groteske, bizarre og vanvittige og hans bøger er fulde af skæve vinkler. Modtog Dan Turèll prisen 2005 for sin seneste roman ’Gud taler ud’ (2004), hvori han portrætterer sin far og opvæksten i Pipfuglekvarteret i Århus.

Torsdag 1. sept. kl. 17.00
Peter Laugesen

Peter Laugesen (f. 1942). Siden sin debut tilbage i 1967 med digtsamlingen ’Landskab over nul’ har Peter Laugesen sendt over fyrre digtsamlinger på gaden. Han er en af Danmarks mest originale digtere og med sin karakteristiske musikalsk bevidste stil en af vore fremmeste oplæsere. Peter Laugesen har modtaget et hav af hædersbevisninger – heriblandt Kritikerprisen, Emil Aarestrup Medaillen og Det Danske Akademis Store Pris. Seneste udgivelse er digtsamlingen ’Divanord’ (2004).

Fredag 2. sept. kl. 17.00
Lars Skinnebach

Lars Skinnebach (f. 1973) er udsprunget fra Forfatterskolen og er en fremstormende ung lyriker. Han debuterede i år 2000 med digtsamlingen ’Det mindste paradis’. Senest har han udgivet ’I morgen findes systemerne igen’, en digtsamling, der på aggressiv vis lader systemet, politikerne og samfundet komme ind i det poetiske univers. Lars Skinnebach modtog i 2004 Klaus Rifbjergs Debutantpris.

Lørdag 3. sept. kl. 17.00
Bent Vinn Nielsen

Bent Vinn Nielsen (f. 1951). En af de helt store fortællere i ny dansk litteratur. Har siden sin debut i begyndelsen af 1970’erne i romaner, radiospil og noveller skildret almindelige mennesker på bunden, på randen, i byen, på landet og i kanten af det officielle Danmark. Har bl.a. modtaget Kritikerprisen, Radioens Romanpris og Søren Gyldendal Prisen. Seneste udgivelse er ’En bedre verden’ (2004).

Søndag 4. sept. kl. 17.00
Borgmester Louise Gade

En gæsteprædiken med afsæt i årets Festugetema ‘Mit Livs Eventyr’, hvor borgmester Louise Gade afrunder dette års ’Forfattere i Århus Domkirke’. Louise Gade taler blandt andet om, at vi som mennesker må forfølge vores eget eventyr, men at det for os alle indebærer et ansvar for ikke at udelukke andre eller være os selv nok. Den eventyrlige drøm skal udleves med næstekærlighed og social bevidsthed - ligesom i H.C. Andersens eventyr.

Sted: Århus Domkirke

Dato: 27/8/2005 - 4/9/2005