KÆRLIGHEDSTALE – ÅRHUS FESTUGE

Dato: 28. august 2004, kl. 00:00

I et forsøg på at tilbyde litteraturoplevelser i uvante omgivelser inviterede 'Litteraturen på Scenen' i samarbejde med Århus Festuge en række forfattere til at tale/læse op i Århus Domkirke ud fra en tekst skrevet specielt til lejligheden over begrebet ’kærlighed’.

Dét var en stor succes. Omkring 2500 publikummer fandt vej fra festugens støj og ind i kirkerummet, hvor der var ro til at fordybe sig i kærlighedsbudskaberne.

’Kærlighedstale - forfattere i Domkirken’ fandt sted syv sene eftermiddage i Aarhus Festuge. Forfatterne var Jan Sonnergaard, Christina Hesselholdt, Einar Már Gudmundson, Svend Åge Madsen, Lars Bukdahl, Ida Jessen og Suzanne Brøgger, hvis oplæsning ledsagedes af musikalsk akkompagnement.

Bortset fra arrangementet med Suzanne Brøgger var der fri entré, men der var mulighed for efter arrangementet ved udgangen at donere en valgfri entré til et velgørende formål.

 

PROGRAM

Lørdag 28. aug. kl. 17.00: Suzanne Brøgger og Valdemar Rasmussens Trio - entré: 90 kr.

Suzanne Brøgger og Valdemar Rasmussens Trio, som foruden Valdemar Rasmussen består af bassisten Jens Jefsen og guitaristen Uffe Steen åbner lørdag d. 28. aug. Litteraturen på Scenens arrangementsrække i Domkirken med oplæsning, causeri og jazzfortolkninger af salmer og sange omkring temaet Rosen - symbol på kærlighed, skønhed og styrke.

Suzanne Brøgger (f. 1944) har siden debuten i 1973 med Fri os fra kærligheden skrevet prosa, der bevæger sig mellem det selvbiografiske, det essayistiske og romanen. Bedst kendt er måske Creme fraiche (1978), Tone (1981) og Jadekatten fra 1997. Senest kom Linda Evangilista Olsen (2001) med kattene i Brøggers liv som afsæt for personlige og eksistentialistiske overvejelser. Suzanne Brøgger er medlem af Det Danske Akademi og har modtaget adskillige priser heriblandt De Gyldne Laurbær, Holberg-Medaillen og Dansk Kvindesamfunds Mathilde-Pris.

Valdemar Rasmussens Trio fejrer i år deres 20 års jubilæum. Valdemar Rasmussen - trompetist og komponist - er en af Danmarks mest personlige og spændende trompetister. Han har siden karrierens start spillet med et utal af orkestre og har gennem årene optrådt med adskillige musikere fra jazzens kongerække. Jens Jefsen, bassist og komponist. Hører til eliten af danske jazzbassister og har vundet anerkendelse for sit lydhøre, personlige spil, der samtidigt er stilistisk bredt favnende. Jefsen har ofte optrådt med herboende og gæstespillende amerikanske jazzmusikere, og har spillet med førende danske navne i de sidste 25 år. Uffe Steen, guitarist og komponist. Behersker mange stilarter og kombinerer dem i et stærkt personligt udtryk med teknisk overlegende, engageret spil, og altid med bluesfornemmelsen som basis. Uffe Steen har inspireret mange guitarister og er en flittigt benyttet studiemusiker.

Mandag d. 30. aug. kl. 17.00: Christina Hesselholdt - fri entré

Christina Hesselholdt (f. 1964) er forfatter og cand. phil. i litteraturvidenskab, debuterede 1991 med bogen Køkkenet, gravkammeret og landskabet. Forfatterskabet omfatter desuden Det skjulte, Udsigten, Eks, Hovedstolen, Kraniekassen og senest romanen Du, mit du (2003); en kærlighedshistorie skrevet i Christina Hesselholdts specielle intense og svævende prosa. Forfatteren har også skrevet en række børnebøger, bl.a. Hjørnet, der gik sin vej og Prinsessen på sandslottet. Christina Hesselholdt har sideløbende med sit forfatterskab undervist på Forfatterskolen.

Tirsdag d. 31. aug. kl. 17.00: Einar Már Gudmundsson - fri entré

Den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson (f. 1954) blev for alvor kendt uden for sit hjemland med udgivelsen af Universets engle (1993), som han i 1995 modtog Nordisk Råds Litteraturpris for. Einar Már Gudmundsson debuterede i 1981 med digtsamlingen Frankensteins Kup. Siden har han fortrinsvis udgivet romaner og er blevet kendt som en moderne sagafortæller. Navnløse veje (2003) er hans seneste roman om skæbner i en fattig islandsk familie, som hidtil har været fulgt i romanerne Fodspor på himlen (1999) og Drømme på jorden (2001).

Onsdag d. 1. sept. kl. 17.00: Svend Åge Madsen - fri entré

Århusforfatteren Svend Åge Madsen (f. 1939) har siden debuten i 1963 tryllebundet læsere med sine fantastiske plots. Han har skrevet romaner, noveller, krimier og skuespil. Blandt hans store romaner kan nævnes At fortælle menneskene (1989), Syv aldres galskab (1994) og Genspejlet (1999), som han modtog De gyldne Laurbær og Radioens Romanpris for. Senest udkom De gode mennesker i Århus: læselysten (2003) i anledning af forfatterens 40 års jubilæum. En bog med det meget madsenske budskab at skriften/kunsten kan og skal påvirke ydreverdenen.

Torsdag d. 2. sept. kl. 17.00: Lars Bukdahl - fri entré

Lars Bukdahl (f. 1968) debuterede 1987 med digtsamlingen Readymade! - Stævnemøder og moderne digte – en sprælsk og ironisk digtsamling, der faldt uden for tidens alvorsfulde digttone. I sit øvrige forfatterskab, der tæller to romaner og næsten to håndfulde digtsamlinger, har Bukdahl fortsat sin humoristiske skævvinkling af både verden og digtet selv. Ud over sit forfatterskab er Bukdahl skribent ved Weekend-Avisen – og er dér en af landets mest læste og omdiskuterede anmeldere. Senest har Lars Bukdahl udgivet digtsamlingen 116 chok for sheiken (2001).

Fredag d. 3. sept. kl. 17.00: Ida Jessen - fri entré

Ida Jessen (1964) er cand. mag. i litteraturhistorie og medievidenskab fra Århus Universitet. Hun begyndte sit forfatterskab inden for novellegenren med bogen Under sten (1989). Siden har hun også skrevet børnebøger og romaner bl.a. Den der lyver (2001), der blev et publikumsgennembrud. Forfatterskabet, der tæller blandt de mest markante inden for den yngre danske litteratur, kredser om mennesket, om de ting vi skjuler eller knap selv kender til. Ida Jessens seneste roman er fra 2003 og hedder Foxy Lady I-V. Hun har oversat bøger fra norsk og engelsk og har en tid arbejdet som konsulent og ekstern redaktør for det norske forlag Cappelen.

Lørdag d. 4. sept. kl. 17.00: Jan Sonnergaard - fri entré

Jan Sonnergaard (f. 1963) cand. mag. i litteraturvidenskab og filosofi debuterede i 1997 med novellesamlingen Radiator, der satte nye standarder for den realistiske litteratur. Radiator udgør sammen med novellesamlingerne Sidste søndag i oktober (2000) og Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen (2003) en trilogi, der beskriver klasseforskellene, egoismen og tomheden i et kulturløst, nutidigt samfund. Jan Sonnergaard har derudover skrevet artikler, debatindlæg og kronikker i flere dagblade og er kendt som en skarp debattør.

Sted: Århus Domkirke

Dato: 28/8/2004 - 4/9/2004