Lyd+Litteratur 2010

Dato: 13. maj 2010, kl. 00:00
Sted: Musikcafeen

SE PROGRAMMET MED TIDER, PRISER OG STEDER NEDERST PÅ DENNE SIDE.

Lyd+Litteratur er et årligt tilbagevendende eksperimentarium, hvor litteratur og lyd gensidigt udfordrer hinanden. Bag Lyd+Litteratur står Musiktidsskriftet Geiger og Litteraturen på Scenen, som sammen ønsker at overraske, inspirere og udvide mulighederne for, hvordan litteratur og musik kan arbejde sammen.

I år finder festivalen sted på Musikcafeen i Århus, med en enkelt afstikker arrangeret i samarbejde med Jazz Club Loco i København. Sæt kryds i kalenderen den 13. - 16. maj, hvor du bl.a. kan opleve:

Se Facebook-event her: www.facebook.com/event.php?eid=371939299867&ref=ts

Kunstnerbeskrivelser – Lyd+Litteratur 2010

Henry Grimes (US)

I 1968 forsvandt jazzbassisten Henry Grimes – en vigtig skikkelse på den amerikanske freejazz-scene – nærmest sporløst. Uden kontakt med sit instrument begyndte han at skrive digte, der dog ligger i klar forlængelse af hans musikalske vision. I 2003 vendte Grimes tilbage til musikken, og i 2006 udsendte han bogen Signs along the road med digte fra ”de tabte år”. En sensationel genfødsel i ord og musik fra den nu 74-årige Grimes, som vi er meget stolte af at kunne præsentere på Lyd+Litteratur.
www.henrygrimes.com

Hovedpersonen - Andersen & Niepoort

I marts debuterede Frederik Bjerre Andersen med tekstsamlingen Hovedpersonen (Jorinde & Joringel), en poetisk krimi uden plot. Som en eksistentielt usikker udgave af Jørgen Leths 'det perfekte menneske' farer Hovedpersonen vild i ret og vrang og falder rundt i tekstens landskab som Per Højholts Henry. Ifølge litteraturmagasinet Standart endda 'enkelt, morsomt, subtilt, diverterende'. Musikeren Gustav Niepoort har sat lyd til teksterne, som opføres med Frederik Bjerre Andersen på ord, HTC-telefon og tromme, og Gustav Niepoort på pedaler, filtre, knapper, keyboard og guitar.

E-xtension-trio: Laus Strandby Nielsen, Jakob Riis & Mette Stig Nielsen 

E-xtension-trio består af lyrikeren Laus Strandby Nielsen samt lydkunsterne Mette Stig Nielsen (piano) og Jakob Riis (laptop). Med afsæt i bl.a. Strandby Nielsens seneste digtsamling indrammer tekst- og musikafsnit hinanden og væves sammen, sådan at den opmærksomhed, rammen tilfører, skaber et nyt betydningsrum. Musikken er dels improviseret og dels komponeret af György Kurtág, Steve Reich og Carl Nielsen.

TJ Supreme Sex Syndrome 

TJ-duoen Supreme Sex Syndrome spiller på Lyd+Litteratur-festivalen et til lejligheden sammensat mixtape af ord og besynderlig musik på gamle kassettebånd og spoleoptagere. TJ står for tape-jockey, og duoen fortæller om sig selv, at de oprindeligt startede som del af et hollandske familieband, der satte sit skæve præg på den østjyske by Jeksens spirende punkscene engang i slut 1970'erne, 80'erne og senere på techno-klubberne op gennem halvfemserne. Lyd+Litteratur er stolte af at kunne præsentere disse hollandske lydsuperpersoner, der med kassette- og spolebånd vil præsentere det ypperste fra verdensviddemusikken, fra Mexico til Grønland, fra Zimbawbe til Mongoliet, hentet på deres utallige rejser – og dette kombineret med lydeligt lyrik på flere sprog. Det bliver et sandt lykke-inferno af en øreoplevelse!

Ak, du lyver Albertine

Ak, du lyver Albertine er et sammenrend af gadeteater og improvisationer i musik. Alt i alt tre personer, der pludselig mødes for at fremstille en slags luftig skulptur af ord og musik. Trioen udvides på Lyd+Litteratur-festivalen, så de til lejligheden er: Knud Steffen Nielsen som lyriker, Ole Bundgaard som musiker og forfatter samt forfatterne Ejler Nyhavn og Tage A Borges, måske mest kendt fra cyberspace (Facebook). Pressen jagtede længe de to for at finde ud af, hvem de var, men længe sagde aviserne: De findes ikke. På Lyd+Litteratur kan du selv afgøre, hvad der er rigtigt.

Bodega Boys

Bodega Boys spiller til Lyd+Litteratur op til fest med Folkedyb Verdenstop og Litterær Visepunk. Bandet fandt for nogle år siden sammen om en fælles kærlighed til lige dele litterær kabaret, ølbas, verdensmusik, Tom Waits og stambordsvisdom, der sidste år resulterede i debutalbummet Nøgnere end nogensinde. Med et yderst velspillet musikalsk hold, der trækker på både jazz, folk, rock og verdensmusik, og digter og sanger Marius Nørup-Nielsen i front har Bodega Boys dog ikke mindst skabt sig ry som legendarisk liveband, der bl.a. af Informations litteraturskribent Kamilla Löfström blev udråbt til ”det fedeste live band i hele verden lige nu.”
www.myspace.com/flyversjus

MikkelModulererMarius

Hos MikkelModulererMarius veksler oplæsning med rap og sang, mens musiksiden på opfindsom vis byder på et overskud af hiphop, electronica, jazz, dub og virkelighedens lyde. Duoen – bestående af electronicamusikeren Mikkel Meyer og forfatteren Marius Nørup-Nielsen – samler på debutalbummet, Ka’ du lege!?, litteratur og musik på nye, overraskende og meget gennemførte måder.
www.myspace.com/mikkelmodulerermarius

Lars Skinnebach & Little Red Suitcase

Duoen Little Red Suitcase bestående af Johanna Borchert og Elena Setién vakte behørig opsigt, da de i 2008 udsendte albummet Temporarily Out of Order – et legende og eksperimenterende udspil, hvor de skabte deres helt eget eventyrlige univers af lige dele jazz, avantgarde, cabaret og pop. På det seneste er de gået sammen med forfatteren Lars Skinnebach om en itonesættelse af dennes seneste bog Enhver betydning er også en mislyd. Bogen, der havde genrebetegnelsen ”genrer” – et sigende træk for Skinnebachs eksperimenter med forskellige former – indbragte ham Montanas Litteraturpris. ”Æstetisk provokerende” er Skinnebach blevet kaldt, og i Little Red Suitcase har han fundet en musikalsk duo, der også vover sig langt ud over konventionernes sikre rammer.
http://www.myspace.com/enhverbetydning

T.S. Høeg 

T.S. Høeg er kendt for sine særegne performances, der forbinder recitationer og halsbrækkende råberemser med musikalsk ledsagelse bestående af alt fra keyboards over båndoptagere til rejsegrammofoner – sågar en saxofonsolo, hvis det hele spidser til. Høeg er en ener på den danske kunstscene og har både skrevet digte, noveller og romaner samt udgivet musik i bl.a. Cockpit Music, Somesax og Dane T.S. Hawk & his Great Mongo Dilmuns.

Ida Bach Jensen: EKELÖF i ord og toner

Ida Bach Jensen udsendte i slutningen af 2009 sit første album – A Gunnar Ekelöf Soundtrack. Ved hjælp af gamle radio-optagelser med Ekelöf – en af det 20. århundredes betydeligste svenske digtere – bygger hun et musikalsk univers op, hvor hun går gennem ordene og ind i digtenes mystiske univers. Ida Bach Jensen er uddannet kontrabassist og har tidligere indgået i samarbejder med digtere, billedkunstnere og musikere. Forestillingen EKELÖF i ord og toner er en live-udvidelse af hendes arbejde med Ekelöfs digte, hvor hun optræder med kontrabas og elektroniske effekter og får hjælp af mezzosopran Agnethe Christensen samt selvfølgelig Ekelöfs stemme og ord.

Natural Selector

Det nyeste skud på Das Beckwerks vildtvoksende stamme. En stemme fra Beckwerket i clinch med electronica-vidunderne Bjørn Svin og Henrik Sundh. Storpolitik og ensomhed i idiosynkratisk forening og som altid med fantastiske tekster.
www.myspace.com/naturalselectorband

Morten Søndergaard

En af Danmarks mest anerkendte lyrikere, og én af de digtere, der mest konsekvent har arbejdet med lydmediet. Har bl.a. udsendt cd'en Hjertets abe sparker sig fri sammen med duoen Schweppenhäuser/Thomsen. På årets festival giver han en soloperformance. www.myspace.com/schwth

Band Ane

Med sine to Jenka-udgivelser, Anish Music og Anish Music Too & Free, har Band Ane markeret sig som en både legesyg og ambitiøs electronica-kunstner, der ligeledes leger med ord, digte og danske dialekter. Med en fortrinlig sans for både sprogets og lydenes magi føre Band Ane lytteren ind i et univers, der både rummer barnets naive undren og en stor kompleksitet. En kombination, der ikke alene har gjort hende til et af de mest kritikerroste electronica-navne herhjemme, men også har skaffet hende international opmærksomhed.
http://www.myspace.com/bandane

Kammerflimmer Kollektief + Carsten René Nielsen

Med en blanding af elektronisk musik, krautrock, jazz, folk og mange andre indflydelser har Kammerflimmer Kollektief opnået ry som et af Tysklands mest spændende orkestre i grænselandet mellem elektronisk- og håndspillet musik. En status, de cementerer på deres helt nye album, Wildling. Kammerflimmer Kollektief har tidligere arbejdet med forfattere, idet de sidste år udsendte en fælles litteratur/musik-udgivelse med den tyske forfatter Dietmar Dath. Til Lyd+Litteratur-festivalen er vi dog stolte over at kunne præsentere et helt nyt samarbejde mellem Kammerflimmer Kollektief og den århusianske forfatter Carsten René Nielsen.

Carsten René Nielsen debuterede i 1989 med digtsamlingen Mekaniker elsker maskinsyerske og har siden udgivet en lang række digtsamlinger, der med inspiration fra bl.a. surrealismen er karakteriseret ved stor musikalitet og fortættet sprogbevidsthed. Carsten René Nielsens digte er oversat til bl.a. engelsk og tysk. Senest har han udsendt den anmelderroste samling Husundersøgelser.
www.myspace.com/kammerflimmerkollektief
www.carstenrenenielsen.dk

Markus Detmer (D)

Markus Detmer er manden bag Staubgold – et af Berlins mest anerkendte pladeselskaber for eksperimenterende elektronisk musik. Han er også en anerkendt DJ, der har spillet til markante festivaler for elektronisk musik som f.eks. Club Transmediale. Til Lyd+Litteratur optræder Detmer med et sæt specifikt tilrettelagt den litterære kontekst.
www.myspace.com/thestaubgolds

DJ Dolores (BRA)

Både i hjemlandet Brazilien og internationalt har DJ Dolores opnået stor anerkendelse som DJ og komponist med pladespiller og sampler som udgangspunkt. Han har skabt musik til film og teater, bidraget til Wired Magazines Rip, Mash, Sample-compilation og vundet prisen ”Club Global” i BBC World Music Awards i 2004.
http://www.myspace.com/dj.dolores

Edwin Torres (US)

Edwin Torres er én af USA’s mest fremtrædende nutidige udøvere af spoken work-kunsten, ligesom han flittigt udforsker forholdet mellem bogmediet, elektronisk lydkunst og visuel kunst. Hans baggrund i grafisk design ses tydeligt i værkerne, men Torres henter også stor inspiration fra avantgardens lydpoesi. Torres har ikke mindst markeret sig som en fabelagtig performer, der alene på en scene kan binde bro mellem lydpoesi, spoken word, show og næsten shamanistisk tilstedeværelse.
www.brainlingo.com

Elektronavn

Bag Elektronavn gemmer sig en af Danmarks mest produktive og grænsesøgende lydmagere, Magnus Olsen Majmon. Majmon arbejder med både partiturmusik, improvisation og elektroakustisk musik og har skabt musik til bl.a. Copenhagen Art Ensemble og PLEX musikteater. Elektronavn omfavner både avantgarde, neo-folk og elektronisk musik. På Elektronavns seneste værk, Sacred Songbook: Letters From Emptiness, som han vil optræde med på Lyd+Litteratur, arbejder han med ældre poetiske tekster fra St.St. Blicher til Nye Testamente og kinesisk poesi.
http://majmon.com/

Zoë Skoulding & Alan Holmes (UK)

Skoulding og Holmes bor i Wales og arbejder med elektronisk musik under navnet Parking Non-Stop – et projekt, der har til huse hos den legendariske krautrockgruppe Fausts eget selskab Klangbad. Under egne navne udforsker duoen spillet mellem lyrik og musik. Udtrykket er stadig hentet fra den blanding af elektronisk musik, industrial og avantgarde, som kendes fra Parking Non-Stop, men fokus lægges i højere grad på lydcollager, hvor ord, reallyde og musik blandes og steder fremmanes med inspiration fra bl.a. situationisternes psykogeografiske vandringer. Selv kalder de derfor også deres eksperimenter for psykosonisk geografi.
www.myspace.com/parkingnonstop

Michael Mørkholt & Thomas Krogsbøl

Michael Mørkholt er uddannet ved Det Jyske Kunstakademi og arbejder både som lydkunstner og og med billedkunst. Mørkholt udgiver elektronisk musik under navne som Jab Mica Och El og Solhorn. Førstnævnte modtog Danmarks Radios Radium-pris for det meget roste debutalbum ABC Hej I'm Cola. Med soloprojektet Solhorn har Mørkholt netop udgivet albummet Solhorn og haft et nummer med på Danmarks Radio hitliste Det Elektriske Barometer.

Digteren og billedkunstneren Thomas Krogsbøl (f. 1963) har udgivet tre digtsamlinger, senest AREOLA (Borgens Forlag, 2009). Ud over sit eget kunstneriske virke har Krogsbøl været medstifter af litteraturtidsskriftet Øverste Kirurgiske.

På Lyd+Litteratur-festivalen præsenterer Mørkholt og Krogsbøl et nyt musik- og litteratursamarbejde.

Stemmejernet

Rapdigteren Stemmejernet hugger skulpturer i luften. Er det digtoplæsning? Nej. Er det hiphop? Nej. Det er rap poesi. Svedigt, swingende og helt unplugged. Bag Stemmejernet kan man finde Niels Lyngsø, der har etableret sig som en af sin generations mest toneangivende digtere med digtsamlinger som Morfeus (Gyldendal, 2004) og 39 digte til det brændende bibliotek (Gyldendal, 2007).
www.nielslyngsoe.dk

 

PROGRAM

Torsdag 6/5 – Hovedbiblioteket, Århus

Åbningstale med smagsprøver fra festivalens program v. festivalledere Rasmus Steffensen og Robert Christensen
Konrad Korabiewski & Litten feat. Roger Döring (D)
Søren E. Jensen

Torsdag 13/5 – Musikcaféen, Mejlgade 53, 8000 Århus C.

19.00 - 20.00 TJ Supreme Sex Syndrome
20.00 - 20.15 Åbningstale v. Morten Søndergaard
20.15 - 21.00 Ida Bach Jensen: Ekelöf-projekt
21.15 - 22.00 Natural Selector
22.15 - 22.45 Stemmejernet
23.00 - 23.45 Hovedpersonen: Frederik Bjerre Andersen + Gustav Niepoort
23.45 - 01.00 TJ Supreme Sex Syndrome

Fredag 14/5 – Musikcaféen, Mejlgade 53, 8000 Århus C.

19.00 - 20.00 DJs fra Geiger / Lyd+Litteratur
20.00 - 20.45 Ak du lyver Albertine
21.00 - 21.45 Edwin Torres
22.00 - 22.45 Michael Mørkholt & Thomas Krogsbøl
23.00 - 23.45 Henry Grimes
00.00 - 01.00 Bodega Boys
01.00 - 02.00 DJ Dolores

Lørdag 15/5 – Musikcaféen, Mejlgade 53, 8000 Århus C.

19.00 - 20.00 DJ Markus Detmer
20.00 - 20.45 Elektronavn
21.00 - 21.35 Zoë Skoulding & Alan Holmes
21.50 - 22.20 Morten Søndergaard
22.40 - 23.30 Kammerflimmer Kollektief + Carsten Rene Nielsen
23.45 - 01.00 Clean Boys + Sid Yiddish
01.00 - 02.00 DJ Markus Detmer

Lørdag 15/5 – Byggeriets Hus, Godthåbsgade 33, 2000 Frederiksber C

19:00 Dørene åbner
20:00 TS Høeg
20:45 Ak, du lyver Albertine
21:30 Edwin Torres
22:15 Lars Skinnebach/Little Red Suitcase
23:15 Henry Grimes
00:00 MikkelModulererMarius

Søndag 16/5 – Musikhuset, Rytmisk Sal, Skovgårdsgade 2C, 8000 Århus C.

14.00 - 14.15 Velkomst
14.15 - 14.30 Jesper Elving & Jonas Olesen
14.45 - 15.30 E-xtension trio
15.45 - 16.15 Band Ane

NB! Programmet er vejledende programtider

BILLETPRISER

Århus
Partoutkort (gælder 13-16. maj i Århus, gælder ikke til København): 250 kr.
Torsdag: 80 kr.
Fredag: 110 kr.
Lørdag: 130 kr.
Søndag: 50 kr.

København 15/5 - 100 kr.

PARTOUTKORT TIL ÅRHUS KAN KØBES I LØVE'S BOG- OG VINCAFE, NØRREGADE 32, ÅRHUS. TJEK ÅBNINGSTIDER PÅ WWW.LOEVES.DK

(Har du partoutbillet til Lyd+Litteratur, kan du komme ind for 40 kr. til koncerten med Mouritz/Hørslev på Studenterhuset - www.studenterhusaarhus.dk)

Lyd+Litteratur arrangeres af Geiger og Litteraturen på Scenen i samarbejde med Musikcaféen, Jazz Club Loco, DIEM og Bibliotekerne i Århus. Lyd+Litteratur er støttet af Statens Kunstråd, Frederiksberg Kommune, Musikcaféen og Kulturforvaltningen, Århus Kommune. 

www.lydpluslitteratur.dk
www.geiger.dk
www.lips.dk