LYD+LITTERATUR #7 – 2009

Dato: 15. april 2009, kl. 00:00

Den internationale festival Lyd+Litteratur er den eneste tilbagevendende festival i Danmark som samler musik og litteratur på samme scene. Festivalen har eksisteret siden 2002 og har fra begyndelsen dedikeret sit arbejde til undersøgelsen af, hvad der sker i feltet mellem lyd og litteratur. Festivalen betragter feltet som åbent og inklusivt, her findes både konkrete skrift og lydeksperimenter samt mere velkendte størrelser inden for eksempelvis jazz, rock og pop.

Læs mere om arrangementet på: www.lydpluslitteratur.dk

Lyd+Litteratur arrangeres af Litteraturen på Scenen & Geiger i samarbejde med Lobby, Literaturhaus & Bibliotekerne i Århus. Festivalen modtager støtte fra Kunststyrelsens Litteraturcenter, Århus Kommunes Kulturudviklingspuljen & Den Franske Ambassade i København.

 

PROGRAM

HOVEDPROGRAM.:

16/4 - dørene åbner kl. 19.00 - på Archauz/Lobby

19.00 DJs fra Ljud
20.00 T.S. Høeg & Kim Grønborg
21.00 Anne-James Chaton (F)
21.30 Tone & Mette Moestrup
22:30 DJs: Schweppenhäuser/Thomsen

17/4 - dørene åbner kl. 19.00 - på Archauz/Lobby

19.00 DJs fra Geiger
20.00 Lars Frost & Kristian Westergaard
21.00 Lydia Lunch & Philippe Petit (USA/F)
22.15 Borisov/Nikkilä (RUS/SF)
23.00 DJ: Kim Grønborg

18/4 - dørene åbner kl. 14.00 - 02.00 på Archauz/Lobby

15.00 Pär Thörn (S)
16.00 Er de Sjældne
(pause)
19.00 DJ Captain Daydream
20.00 Angry Sam & Tomult (UK/Dk)
21.00 Eiko (SUI)
22.15 Frodegruppen 40
23.15 DJ: Philippe Petit (F)

SATELITTER.:

15/4 L+L på Hovedbiblioteket, Århus
Martin Hall, Søren E. Jensen
& Nicolaj Stochholm

17/4 L+L i Literaturhaus, København
Eiko (SUI)

19/4 - Kulturhuset Islandsbrygge, København
Borisov/Nikkilä (RUS/SF)
Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard

KUNSTNEROMTALER

Lydia Lunch / Philippe Petit (USA/F)

Siden Lydia Lunch i senhalvfjerdserne var med til at definere den eksperimenterende punk-udbryder, No Wave, med bandet Teenage Jesus & the Jerks, har hun kredset om mørke og ofte chokerende tematikker. Lydia Lunch's dunkle univers udfolder sig i både digte, skuespil, tegneserier, romaner, sange, film og selvbiografiske værker som bogen Paradoxia. Ikke mindst er hun dog kendt som en uafrystelig performer, hvad enten hun optræder med sange eller spoken word. Hun har samarbejdet med en lang række af kunstnere: Nick Cave, Hubert Selby Jr., Sonic Youth, Einstürzende Neubauten, Sort Sol og William S. Burroughs, for nu bare at nævne nogle få. På det seneste har hun dannet et samarbejde med den franske elektroniske musiker og dj Philippe Petit, der bl.a. har udforsket relationen mellem musik og poesi i det transnationale kollektiv Strings of Consciousness. Lunch og Petit arbejder for øjeblikket på deres fælles album Twist of Fate, hvor et skræmmende og atmosfærisk noir-univers manes frem i mødet mellem Petits sugende elektroniske lydflader og Lunch’s dramatiske recitation og støjende guitarlag.

www.myspace.com/lunchp

Pär Thörn (S)

Svenske Pär Thörn (f. 1977) har udgivet en række bøger bl.a. på OEI editör, Modernista og senest Attåt, bl.a. Kändisar som jeg har delat ut post till og Din vän datamaskinen. Hans tekster er eksperimenterende og konceptuelle, og Thörns praksis falder da også i flere former som lydkunst og performance. Hans arbejder lægger sig i fin forlængelse af den svenske tradition for avantgardekunst/poesi, og som inspiration fremhæver han selv Fluxus, Åke Hodell, Öyvind Fahlström og Sten Hanson. I 2005 fik han Åke Hodell-stipendiet af den legendariske eksperimentelle radio Fylkingen med ordene; "ett socialt engagerat och originellt konstnärsskap, där det oväntade och kompromisslösa står sida vid sida med ett innovativt användande av såväl gamla som nya tekniker".

www.myspace.com/parthorn

EIKO (SUI)

Bag navnet Eiko gemmer sig den schweiziske Joana Maria Aderi. Eiko arbejder med stemmen og laptopcomputer som instrument i sine intense performances, der baserer sig på Eikos fortællinger og stemmeimprovisationer, som optages livecomputer og bearbejdes realtime. Aderi har bl.a. en bachelorgrad i jazzsang og udgav i 2007 det anmelderroste album “I feel pregnant today”., der med sin blanding af elekronisk musik og udfordring af stemmen begejstrede en lang række anmeldere.

www.myspace.com/eikoish

FRODEGRUPPEN 40

”Efter 30 år i Indokina, som indendørs ruiner, og et enkelt som geisha, er Frodegruppen40 tilbage med et splinternyt album med den meget meget velovervejede titel "Du ligner noget fra en Pejs".” Det er nu ikke mere end otte år siden forrige plade og debuten Piksvingeri og negerlege (2001) udkom. Men præsentationen er eksemplarisk for projektet, der gennemsyres af den gennemførte humor og gale vanvid. Frontfigur Frode administreres af hofhumoristen, forfatteren Jens Blendstrup. Ved siden af ham står et stort orkester med gode musikere og kapelmænd, som orkestrerer et monstrøst fletværk af genrer, med støj, knapper og countryharpe. Hvor det oftest i feltet mellem lyd og litteratur er ønsket om at sammenføje to kunstarter, kommer sammenspillet hos Frode & Co ofte til at stå som et modspil, en gensidig udfordring, som også gør deres optræden hæsblæsende.

Jens Blendstrup, digter ; Per Götz, elektronik, guitar & sang ; Niels Tue Blendstrup, keyboards; Anders Koch, guitar ; Søren Høgh Hansen, elektronik ; Anna Pepke, keyboard, kor, theremin mm. ; Claus Schrøder Nielsen, bas, guitar, trommer.

www.elektrolyt.dk/F40new

Er de sjældne

En sjælden fugl er for nylig kommet til syne på den danske musik- og poesihimmel. En fugl affødt af forfatter Lone Hørslevs ord og sanger/sangskriver Solveig Sandnes’ musik. Er de sjældne er navnet, og konstellationen har netop udsendt det anmelerroste debutalbum Lyserød Lyseblå Beige. Sangene på Lyserød Lyseblå Beige danner et helt eget univers, hvor følelsesmæssige relationer spilles ud i tyste skove og pastelfarvede landskaber befolket af isfugle, spurvehøge og andre sjældne fugle. Lyserød Lyseblå Beige tager dig ud over marken og hen over skoven i tekster fulde af undren og en musik, der blander kammermusikalsk folk med fine elektroniske nuancer og svale korarrangementer. Lone Hørslev, der også har vundet meget ros for sit poetiske/musikalske samarbejde med Mads Mouritz, har skrevet teksterne. Solveig Sandnes (eks-Lovebites) har skrevet, komponeret og indspillet musikken.

www.erdesjaeldne.dk

Anne-James Chaton (F)

Anne-James Chaton (Frankrig, f. 1971) er digter og arbejder på grænsen mellem eller overskridelsen af poesi og musik. Chatons praksis ligger i forlængelse af avantgardepoesiens ønske om at gøre digtningen aktiv, hvormed lydpoesien introduceredes. Lydpoesien blev også kaldt for poésie-action - aktionspoesi fordi digtene kom op og stå på scenen og afspillet/læst op gennem performance. Chatons virke er nærmest eksemplarisk i relation til tradtitionen, men rykkes videre i hans brug og eksperimenteren med nye tilgængelige medier og ikke mindst hans talrige samarbejder med en række markante musikere. Han har en lang række samarbejder bag sig, bl.a. som tekstforfatter for den franske rockgruppe Innocent X og udgivelsen Le Journaliste med den irske musiker Andy Moor. Desuden har han grundlagt festivalen for lydkunst Sonorities i Montpellier.

http://aj.chaton.free.fr

Martin Hall, Nicolaj Stochholm og Søren E. Jensen

Musikeren og forfatteren Martin Hall, digteren Nicolaj Stochholm og lydkunstneren Søren E. Jensen har sammen udgivet pladen FÆRDEN - en ambitiøs, poetisk suite i digt og lyd og et udsøgt møde mellem tre markante danske kunstere. Ved dette arrangement vil de præsentere FÆRDEN samt tale generelt om forholdet mellem ord og lyd.

www.martinhall.com

T.S. Høeg & Kim Grønborg

Billederne i teksten, teksten i musikken, lyden af billeder - alt tages i brug, når showet bygges op og bryder sammen hos Høeg og Grønborg. Performance-installationen er bygget på T.S. Høegs tekster fra bogen Displaced Spaces og Kim T. Grønborgs ruminstallation Kakophonia, der alle drejer sig om sprogets muligheder og sammenbrud. Høeg bestyrer ord og sax, mens Grønborg justerer lyd og billeder fra et hav af lysbilledapparater og andre fremvisere. Forfatter/musiker T.S. Høeg og billedkunstner Kim T. Grønborg har hver deres respektive og respekterede praksis og produktion med sig.
Kim T. Grønborg (f. 1959) er billedkunstner og musiker. Han arbejder med ruminstallationer, maleri, foto, skulptur, scenografi, video og lyd. Han er stifter af og medarrangør på udstillingsstedet Spanien19C i Århus og medstifter af kunstnergruppen Solkorset i 1986.
T.S. Høeg (1957) er forfatter, musiker mv. Kalder sig selv "outertainer". Debut i 1981 med kortromanen Træer vinkler vandstråle i en kort forvitret sommer. Har siden skrevet romaner, prosatekster, essays, dramatik og rejsehistorier. Samtidig med forfatterskabet har Høeg virket som aktiv musiker og har udgivet en række ofte eksperimentelle, plader.

www.tshoeg.dk

Alexei Borisov / Anton Nikkilä (RUS/SF)

Russiske Alexei Borisov har været en central del af den elektroniske scene i Rusland lige siden han begyndte at lave musik på den sovjetiske undergrundsscene i 1980'erne. Hans arbejde spænder over mange genrer som industrial, avantgarde og hybrider mellem folkemusik og electronica. Sammen med den finske lydkunstner Anton Nikkilä, med hvem han driver pladeselskabet N&B Research Digest, har han skabt et særpræget musik/litteratur-univers, hvor kortprosatekster læst op med lakonisk stemmeføring møder en eksperimenterende elektronisk klangverden. Teksterne blander på fabulerende vis private erindringer og surrealistiske syner med videnskabelige foredrag om Sovjetunionens teknologiske historie m.m., som det bl.a. ses på albums som Typical Human Beings og Where are they now?

www.nbresearchdigest.com

Angry Sam / Tomult (UK / DK)

Tomult træder sine trin i forskellige elektroniske eksperimenter. Hans støvede clicks og melankolske legetøjsstrygere har fundet vej til udgivelsen Don't scare isn't life not human fra Neh-Owh Records. Angry Sams aggressive kærlighed til poesi har ved hans oplæsninger både skabt vrede og begejstring og har blandt andet skaffet ham positionen som Liverpools nuværende poetryslam champion. Angry Sam har bidraget til flere musikalske projekter, blandt andet Londonbaserede elektrochipcore Usedtobecool. Angry Sam og Tomult er blevet sat sammen til dette års Lyd+Litteratur-festival og optræder for første gang sammen.

www.myspace.com/poetthug
www.myspace.com/tomult

Lars Frost / Kristian Westergaard

Lars Frost er uddannet på Forfatterskolen og debuterede i 2000 med novellesamlingen Og så afsted til Wien. Siden da har han markeret sig som en af den nyere generations mest stilbevidste prosaister, senest med den kritikerroste Ubevidst rødgang, der bærer genrebetegnelsen ”ingeniørroman”. Til Lyd+Litteratur-festivalen indgår Frost i et nyt samarbejde med den alsidige guitarist og lydmager Kristian Westergaard, der under eget navn arbejder med tyst lo-fi orienteret folk, men som også har udforsket alt fra avantgarde-jazz, støjmusik og punket cabaret i projekter som KakoFone, Bodega Boys og Westergaards Vendetta.

Tone / Mette Moestrup

Med sit knirkende og stemningsmættede udtryk, der blander elektroniske lyde, legetøjsinstrumenter og jazzede fraseringer er Tone et friskt pust på den elektroniske scene. Såvel hendes debutalbum Small Arm of Sea (2008) som hendes liveoptrædender har vakt opsigt både herhjemme og i udlandet. På Lyd+Litteratur vil Tone optræde i en ny konstellation, hvor hun får modspil af digteren Mette Moestrup. Moestrup debuterede i 1998 med digtsamlingen Tatoveringer og har efterfølgende udsendt de to samlinger Golden Delicious (2002) og Kingsize (2006), hvoraf sidstnævnte blev hædret med Montanas litteraturpris.

Schweppenhäuser/Thomsen og digteren Morten Søndergaard

Schweppenhäuser/Thomsen og digteren Morten Søndergaard debuterede i 2007 med Hjertets abe sparker sig fri. Albummet er et dristigt forsøg på at skubbe de kunstneriske grænser for mødet mellem musik og poesi. Snarere end at spænde musikken for lyrikken eller omvendt forsøger Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard at skabe et nyt, symbiotisk sprog, hvor stemmens rytme og ordenes klang indgår som fuldt integrerede elementer i det søgende elektroniske lydunivers, der kan bevæge sig fra store katedrallignende klange til hårde støjflader og komplekse rytmiske strukturer. Udover et hav af positive anmeldelser modtog albummet Danmarks Radios Lyt til Nyt-pris.

www.myspace.com/schwth