READ MY LIPS – LITTERATURMARATON

Dato: 12. februar 2006, kl. 00:00
Sted: Gyngen

Litteraturen på Scenen fejrede 10 års fødselsdag med et meget velbesøgt heldags litteraturarrangement. Der kom omkring 300 publikummer for at fejre dagen.
Dagen bød på en bred vifte af de mange forfattere, som i tidens løb har optrådt til Litteraturen på Scenens arrangementer. Dagen var delt op i tre dele.
Første del indeholdt åbningstale holdt af K. Torben Rasmussen, formand for kunstrådet i Århus. Derudover var der en række indslag fra bl.a. Carsten René Nielsen, Søren Jessen, Merete Pryds Helle, Svend Åge Madsen, Eske K Mathiesen, Pia Juul, Lars Frost, Ursula Andkjær Olsen, Søren Ulrik Thomsen, Louis Jensen og Jab Mica och El, Manuskript, Morten Søndergård & Schweppenhaüser/Thomsen og mange andre.
I løbet af dagen kunne man købe mad og drikke i Gyngens økologiske Café og Restaurant. Desuden blev der om aftenen, i tidsrummet 18:00 -20:00, serveret en fødselsdagsmiddag.

Vi takker de mange forfattere og publikummer for at gøre dagen festlig og fornøjelig.

Arrangementet var hjulpet på vej af
-Forfattercentrum
-BG Banks Litteraturpulje
-Århus Kommune, Initiativpuljen
-Århus Kommune, Kulturudviklingspuljen

 

PROGRAM

11:00 - 13:30 Velkomst/Maraton
-11:00 Lips/Tale/Information
-11:10 Velkomsttale v. K. Torben Rasmussen
-11:20 Carsten René Nielsen
-11:30 Svend Åge Madsen
-11:40 John Bang Jensen
-11:50 Mikkel Grøn
-12:00 Mikkel Wallentin
-12:10 Viggo Madsen
-12:20 Bodil Nygaard
-12:30 Søren Jessen
-12:40 Laus Strandby Nielsen
-12:50 Jeppe O
-13:00 Lone Hørslev
-13:10 Dy Plambeck
-13:20 TS Høgh
-13:30 Merete Pryds Helle

14:00 - 17:00 5 LIPS
- Oplæsning i roligt tempo ved
-14:00 Pia Juul
-14:40 Eske K Mathiesen
-15:20 Ursula Andkjær Olsen
-16:00 Lars Frost
-16:40 Søren Ulrik Thomsen

17:00 - 18:00
- Pause

18:00 - 20:00 MIDDAG
- Fødselsdagsmiddag, forudbestilles hos Gyngen Café og Restaurant (www.gyngen.dk)

20:00 - 23:00 LITTERATUR OG MUSIK
-20:00 M.A.J -Majbritt Christensen, Astrid Gjesing og James Howard Young med værket "forvandlingens mulighed"
-20:45 Louis Jensen og Jab Mica och El
-21:30 Manuskript
-22:15 Morten Søndergaard & Schweppenhäuser/Thomsen

Programmet opdateres jævnligt og vil løbende ændres

5 LIPS - om forfatterne

PIA JUUL

ESKE K MATHIESEN

URSULA ANDKJÆR OLSEN

LARS FROST

SØREN ULRIK THOMSEN

LITTERATUR og MUSIK - om kunstnerne og deres værker

M.A.J - MAJBRITT CHRISTENSEN, ASTRID GJESING OG JAMES HOWARD YOUNG

"forvandlingens mulighed" er en musikperformance skabt af digteren Astrid Gjesing (født 1952) i tæt samarbejde med den amerikanske komponist James Howard Young (født 1975, uddannet på New England Conservatory, Boston og Det Fynske Musikkonservatorium).
Værket, der blev uropført i 2003, er en kombination af nyskreven lyrik fra "ord bog" (2002) og elektronisk og akustisk musik.
”ord bog” har som tema puppen i dens mange aspekter – zoologisk, symbolsk og som begreb. Den er skabt fra dag 0 den 17. januar og slutter med dag 59 den 17. marts og består af et dagens ord, dels som et selvstændigt udsagn og dels som et mønster/filter til afsøgning af dagen. På den måde er hver dags tekst opstået ad denne udforskning.
Værket tager udgangspunkt i teksterne og er en musikalsk udforskning af de fire stadier af metamorfose. Det er et værk for stemme, computer og altblokfløjte. Det musikalske samspil mellem computer og blokfløjte giver værket sin egen improviserede form.
Værket fremføres af komponisten James Howard Young, blokfløjtenisten Majbritt Christensen (født 1976, uddannet på bl.a. Det Fynske Musikkonservatorium med særlig vægt på ny musik og improvisation) og digteren Astrid Gjesing.

LOUIS JENSEN OG JAB MICA & EL

Louis Jensen (f. 1943) er uddannet arkitekt, men debuterede i 1970 med digte i tidsskriftet Hvedekorn. Derefter fulgte en række digtsamlinger på Henning Mortensens forlag Jorinde & Joringel. Louis Jensen skriver for såvel børn som voksne. Den første børnebog, Krystalmanden (Gyldendal), udkom i 1986. Louis Jensen er især kendt for sin børnebogsserie 100 Historier (Gyldendal), som der foreløbig er udkommet en lille håndfuld af. Senest har Jensen udgivet romanen Alma (Gyldendal).

Jab Mica & El spiller en nutidig elektronisk musik, der med duoens egne ord kan kaldes ”bleep-hop med børnepunk-influenza”. Den århusianske duo databehandler med andre ord forskellig skrammelmekanik for at frembringe noget, der lyder som remix af kendingsmelodierne til diverse børneprogrammer. Jab Mica & Els primære instrumentering består af to Gameboy-spillemaskiner, og deres musik frembringer tydelige associationer til 80’ernes bipbip-spil – en sound fra dengang, hvor computere med lydkort ikke var en selvfølgelighed. Duoen udgiver dens debutalbum inden længe.

MORTEN SØNDERGAARD & SCHWEPPENHÄUSER/THOMSEN

Den danske digter Morten Søndergaard er gået sammen med lydduoen Schweppenhäuser/Thomsen om et projekt, der vil forsøge at udvide grænserne for, hvad kombinationen af poesi og musik kan rumme. Søndergaards fænomenologisk afsøgende digte og Schweppenhäuser/Thomsens udforskende, elektroniske lydflader og -forløb og brudte rytmiske strukturer åbner et stramt og storslået, voldsomt og skrøbeligt lydlandskab, hvor ord og toner mødes – i digtopløsning.

MANUSKRIPT

Manuskript er en elektronisk trio, som blander melodisk electronica, støjflader, field recordings, live sampling og lydlandskaber med lyrik. Der eksperimenteres med blandingen af lyrik og musik, De to elementer flettes ind i hinanden i et spændingsfyldt samspil. Manuskript er til tider stillestående stemninger, der roder i det dystre, men også leg med lydene, både de elektroniske og menneskelige.

Gruppen er bl.a. inspireret af Opiate, Under Byen, Antenne, So, Radiohead, Alog, Strunge, Thomsen, Grotrian m.fl.

Medlemmer: Mirian Due Steffensen - Lyrik, synths
Martin Luckmann - Laptop, rhodes, sampler m.m.
Jakob Brixen - Laptop, synths, live-sampling m.m.

Entré: Gratis