Musiktidsskriftet Geiger og Litteraturen på Scenen præsenterer den femte musik- og litteraturfestival, der fokuserer på krydsfeltet mellem litteratur, musik og lydkunst. Hvor vi tidligere har præsenteret en mængde udenlandske optrædende, har vi valgt i år udelukkende at præsentere optrædende fra Danmark. Grunden er den simple, at der simpelthen sker virkelig meget på lyd- og litteratur-feltet i Danmark.
Kort om de optrædende
Janus Kodal & Turbulens
Janus Kodal er født i 1968. Han debuterede som digter i Hvedekorn i 1989 og gik på Forfatterskolen 1989-1991. Debut i bogform med digtsamlingen ’Antologi’, Gyldendal 1991. Janus Kodal virker som en dynamo i litteraturmiljøet og har organiseret store tværkunstneriske projekter og har fungeret som nytænkende tidsskriftredaktør. Men først og fremmest er Janus Kodal en uomgængelig stemme i dansk digtning. En stemme, der nu lader sig sætte i scene i et samarbejde med musikgruppen Turbulens.
Den eksperimenterende rockgruppe Turbulens har to plader bag sig og en lang række eksperimenterende samarbejder med danske digtere. Against a Cult Youth (Cope, 2005) udkom i 2005, og orkestret har netop udgivet Djurslang (2006). Turbulens består af Morten Okbo (vokal/guitar), Henrik Poulsen (bas) og Søren Poulsen (trommer). Senest har gruppen arbejdet sammen med digteren Janus Kodal om at sætte hans lyrik musikalsk i scene på Lyd+Littteratur-festivalen.
Politiken skriver om gruppen, at “Turbulens spiller en usædvanlig kombination af nysgerrig og pågående rockmusik med et næsten paradoksalt godt øre for det venligt iørefaldende… De har deres helt eget univers at byde på…”.
www.turbulens.com
***
Claus Beck-Nielsen Memorial
Claus Beck-Nielsen må siges at være en af de mest særprægede samtidskunstnere herhjemme. Han er samtidig en skikkelse, der er svær af fastholde, da han bl.a. ofte nedbryder de sædvanlige institutionelle rammer og værkbegreber. Han gør sig både som forfatter, dramatiker og skuespiller, og Beck-Nielsen var i 1984-1989 desuden guitarist og sanger i bandet Creme X-Treme. På Lyd+Litteratur optræder Beck-Nielsen sammen med band under navnet Claus Beck-Nielsen Memorial, der er dedikeret til mindet om singer/songwriter’en Claus Beck-Nielsen (1963-2001). Bandet udsendte i foråret 2006 cd’en The European Dream Scream på Beckwerk Records.
www.dasbeckwerk.com
***
MikkelModulererMarius
MikkelModulererMarius består af klangkunstneren, komponisten og musikeren Mikkel Meyer, og digteren og vokalisten Marius Nørup-Nielsen.
Mikkel Meyer har arbejdet professionelt med klangkunst-genren for både Danmarks Radio (P1. Lydmuren/Ultralyd) og den engelske Resonance FM. Han fik sin første instrumentale solo-ep, N-EP (CD only), udgivet på det engelske pladeselskab Smallfish i sommeren 2006. Tjek i øvrigt www.myspace.com/mikkelmeyer
Marius Nørup-Nielsen gik på Forfatterskolen fra 97-99, og fik udgivet sin første digtsamling, Karakteristikon, på Samlerens Forlag i 2001. Siden fulgte Alle tiders barn (2004), og hans næste bog, prosadebuten Styrkeprøver er planlagt til udgivelse februar 2007. Tjek www.myspace.com/flyversjus og www.samleren.dk
I Meyer og Nørup-Nielsens unikke samarbejde veksler regulær oplæsning med rap og sang, og på lyd/musiksiden kan man blandt andet høre inspirationer fra eksperimenterende hip-hop, jazz, dub, obskur elektronisk musik og … virkelighedens lyde. Det er, i al sin enkle kompleksitet, et nyskabende møde mellem musik og poesi, som jævnbyrdige aktører på fælles præmisser, i alvorlig leg med alle tænkelige virkemidler fra begge kunstarter. De har spillet live så forskellige steder som Literaturhaus, LAB, Musikcaféen i Huset (Komponent), Kafkaféen og Roskilde Festival i både 2005 og 2006.
MikkelModulererMarius er netop nu ved at færdiggøre deres første CD-album, som kommer til at hedde Ka’ du lege!?, og er støttet af KODA. Release: vinter 06/07.
***
Koordinat
Koordinat består af otte medlemmer – hvoraf flere pt. går eller har gået på Forfatterskolen. Gruppen har tidligere optrådt på bl.a. Roskilde Festivalen. Ud over selv at stå på scenen arrangerer digterkollektivet Koordinat oplæsninger, udgiver nettidsskrift og fremstiller håndlavede unika-digtsamlinger. Til Lyd+Litteratur 5 vil Koordinat opføre et værk – en såkaldt ”symfonisk poesi” – skrevet til lejligheden, der vil være en fremførelse af en mangestrenget tekst med fokus på ordet, dets rytmiske potentiale og lydens betydning for lytterens forståelse.
www.koordinat.dk
***
Ursula Andkjær Olsen & Joakim Frøystein (N)
Ursula Andkjær Olsen (f. 1970) er cand. mag i musikvidenskab og filosofi. I perioden 1997-1999 var hun elev på Forfatterskolen. Andkjær Olsen står som en af sin generations helt markante lyrikere. Andkjær Olsen debuterede i 2000 med Lulus sange og taler (2000) og fik sit helt store gennembrud med Ægteskabet mellem vejen og udvejen (2005), der fik de helt store superlativer frem hos dagbladenes anmeldere og samtidig blev den også noget så sjældent for en digtsamling en reel salgssucces.
Den norske musiker Joakim Frøystein udgiver bl.a. anmelderroste plader under navnet Sugarghost, hvor han har skabt sit helt eget musikalske univers, hvor sjældent smukke lydbilleder går hånd i hånd med lyriske kompositioner. Genremæssigt balancerer Frøystein mellem jazz og electronica. Frøystein er desuden medlem af gruppen Jogoju Circuit. Til Lyd+Litteratur 5 optræder han sammen med digteren Ursula Andkjær-Olsen.
www.surfurs.dk
***
Olesen-Olesen
Olesen-Olesen består af komponisten og guitaristen Henrik Olesen (f. 1965) og tekstforfatteren, sangeren og digteren Peter H. Olesen (f. 1962), der har tre digtsamlinger bag sig, bl.a. Jeg vil være hvor jeg ikke er, Jack Kerouac i Jylland og Apropos Alt. (Adressens Forlag). Som Olesen-Olesen har de en håndfuld meget roste albums bag sig, senest er udkommet Solsort og forstærker (2005), som bl.a. blev valgt som et af årets albums hos musikbladene GAFFA og Geiger. På Lyd+Litteratur medbringer Olesen-Olesen Michael Lund på dobro og lap steel.
www.olesen-olesen.dk