Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Lyd+Litteratur #6 – 9-11. april

9. april 2008- 00:00 - 11. april 2008- 00:00

kr.1 – kr.150

LYD+LITTERATUR #6 Det er nu seks år siden, Litteraturen på Scenen og musiktidsskriftet Geiger præsenterede den første Lyd+Litteratur-festival i Århus. Igennem de seneste år er der vokset en forholdsvis veletableret og synlig scene op for lydlige og sproglige eksperimenter. Det er mere og mere almindeligt, at musikken inddrages ved de litterære oplæsningsarrangementer og tilsvarende, at digterne inviteres ind til musikeres pladeproduktioner og koncerter. Noget tyder på, at et felt og en scene er ved at manifestere sig. I alt dette skal man naturligvis huske på, at der også er tale om en længere historie og traditioner, som den korte historie vi står i, placerer sig i forlængelse af.

Ved dette års Lyd+Litteratur-festival ønsker vi både at udfordre og udfolde feltet i fuld flor. Vi har således indlagt forskellige indstillinger i festivalen, hvor der zoomes ind på særlige aspekter ved nogle af de udtryk, der findes i genrefeltet. Eksempelvis kan man fremhæve et ordlydsspor, hvor der arbejdes med helt konkrete størrelser som lyddigtning eller brugen af stemmen som instrument, frem mod en størrelse som rap eller rapoesi, hvor sprogets rytme og betoningen af ordene fremhæves. Men der præsenteres også mere velkendte størrelser som rock, pop, country, folk og visesang, hvor sproget spiller en væsentlig rolle. Vi bevæger os altså frit mellem det eksperimenterende og det mere populære. Derudover har vi valgt at præsentere en række udenlandske navne for at tilføre festivalen nye elementer og perspektiver på hvad lyd+litteratur kan være. Og nok så vigtigt har vi i forbindelse med festivalen sat to hold musikere og digtere sammen i nye konstellationer for at fremstille nye værker til denne festival. Det er musikeren Jørgen Teller og digteren Lars Skinnebach, samt musikeren Marc Kellaway og digteren Lene Asp. Således er Lyd+Litteratur klar med et væld af væsentlige forskellige stemmer og bud på hvad man kan placere et sted mellem lyd og litteratur.

DELTAGERE:
AEROBIC LYRIK
Glem alt om digtoplæsning med rødvin og smooth jazz i baggrunden! Den århusianske trio Aerobic Lyrik, der pt. er i gang med at indspille deres debutalbum med Niels Kristian Eriksen (KLoAK) som producer, har sat sig for at kombinere støjflader, knusende rytmik og poesi i en sjældent hårdtslående punk’n’poetry. Musikalsk trækkes der på både støjrock, punk og thrash metal med inspiration fra navne som Lightning Bolt, Melt Banana og Black Flag. Læg dertil Kristian Mølgaard Nielsens skiftevis skrigende og messende recitationer, der lyder som en hybrid mellem punkpoet og djævelsk aerobic-agitator med fantasirige, kritiske og sorthumoristiske tekster om en forvirrende (medie)virkelighed. Medbring løstsiddende tøj; der er udsigt til lyrik med svedeture og muskelspasmer til følge.

LARS SKINNEBACH & JØRGEN TELLER
Jørgen Teller hører blandt Danmarks mest alsidige og konsekvent eksperimenterende musikere. Teller har primært arbejdet ud fra guitarens soniske muligheder, men har spredt sig over et imponerende felt af udtryk fra avantgardistisk støj og improvisation til mere genkendelige sangstrukturer og indarbejdelse af poesi. Han har arbejdet sammen med navne som Peter Laugesen og Pere Ubu-sangeren David Thomas, ligesom han har været involveret i projekter som Gheto Blaster Ensemble og guitarsymfoni-projektet 21st Guitars. Senest har han udgivet den anmelderroste plade Wunderswim, der af Geiger blev kåret som en af årets albums.

Lars Skinnebach debuterede i 2000 med Det mindste paradis, en charmerende, følsom og pludrende lille bog
(22 korte digte), som nærmest er den totale modsætning til de to seneste aggressive udgivelser I Morgen findes systemerne igen (2004) og Din misbruger (2007). Sproget er vildt og raserende og kommer i særdeleshed til udtryk i en ofte voldsom hastig og strømmende oplæsning. Det er gennem et politisk, poetisk og personligt blik at Skinnebachs særdeles originale digtning udfolder sig

CLAUS BECK-NIELSEN MEMORIAL
Bandet Claus Beck-Nielsen Memorial blev dannet for at spille de sange, som forfatteren og dramatikeren Claus Beck-Nielsen fik skrevet, inden han i 2001 erklærede sig selv for død og borte. I front for mindeorkestret står en skikkelse ved navn Some Body; en anonym krop, som sangene blot taler igennem. Det første resultat kunne høres på albummet The European Dream Scream fra 2006. En plade, hvor ekstreme close-ups fra privatsfæren stødte sammen med storpolitiske temaer. På det kommende album, Freedom on the March, bevæger bandet sig endnu dybere ned i tidens højspændte politiske mentalitet med sange om frihed, diktatur og krig mod terror. Sangene foredrages på både engelsk, dansk og tysk, og den musikalske indpakning blander stramt spillet og støvet americana med elementer af dansk visesang og Kurt Weill-lignende cabaret – eller med deres egne ord: ”Pro-amerikansk freefolk”.

JAAP BLONK
Egentlig startede hollandske Jaap Blonk i 70’erne ud med at spille saxofon, men snart opdagede han potentialet i sin egen stemme, som han lige siden har udforsket langt hinsides de normale grænser for brug-en af stemmen i musik og digtrecitation. Hans arbejde knytter an til en lang tradition for lydpoesi, og Blonk har da også optrådt med bl.a. det legendariske lyddigt Ursonate af Kurt Schwitters. Men Blonk drager i høj grad også på inspiration fra den frie improvisationsmusik og avantgarde-komposition, ligesom han i de senere år er begyndt at arbejde med stemmen i relation til elektroniske klange. Altid er det nærmest fysiske arbejde med sprog, stemme og lyd dog i højsædet, hvad der da også har gjort Blonk til en ekspressiv og meget nærværende performer, hvad enten han optræder selv eller med kapaciteter som Joan La Barbara, The Ex eller Maja Ratkje. Til Lyd+Litteratur giver Blonk to performances en for stemme og elektronik, samt en behandling af lyddigtningens traditioner med eksempelvis dada og Kurt Schwitters.

EIRÍKUR ÖRN NORDAHL
Islandske Eiríkur Örn Nordahl (født i Reykjavik – bosat i Helsinki) er digter, oversætter, kritiker og blogger. I 2001
debuterede han med digtsamlingen Heilagt stríð – runnið undan rifjum drykkjumanna (En hellig krig – igangsat af fulderikker) – udgivet på eget forlag i 50 eksemplarer. Siden har han udgivet flere digtsamlinger på forlaget Nýhil, både på islandsk og engelsk. Han har også publiceret to romaner – senest Eitur fyrir byrjendur (Gift for begyndere) i 2006.Eiríkur Örn Nordahl er en af grundlæggerne bag det lille alternative islandske forlag Nýhil. Som en af frontfigurerne i Nýhil-gruppen har Eiríkur Örn forholdt sig kritisk til den herskende etablerede poetiske æstetik. I egne digte, som præges af en skønsom blanding af leg og protest, betjener han sig af forskellige sproglige eksperimenter og koncepter. Eiríkur Örn har igennem længere tid arbejdet konkret med oplæsningen, som en væsentlig performativ del af hans værk. Kendetegnet er en ekstrem lydliggørelse og rytmisk udfoldelse af sproget, hvilket gør hans digte interessante og tilgængelige for ikke-islandske ører

MAGNETIC MIGRATION MUSIC
”Have you noticed that there are fragments of audiotape flapping in the wind?” spørger Magnetic Migration Music på deres hjemmeside. Magnetic Migration Music er ikke noget band, vel knap nok et kunstprjekt. Snarere bedriver MMM, som er grundlagt af skotten Zoë Irvine, en slags lydarkæologi på baggrund af fundne lydobjekter. MMM er et fortløbende, åbent projekt, der opsøger de strimler af magnetbånd fra det nu næsten uddøende medie kassettebåndet, der flakser nomadisk omkring i verden, og undersøger, hvilke historier, disse fragmenter kan fortælle. ”These fragments create a shifting inaudible soundscape. Some of the strands have travelled far, they are worn and battered but can be re-spooled, and listened to,” skriver MMM. Projektet er både blevet dokumenteret i radio-montager, på udgivelser, som installationer m.m. I Århus vil Zoë Irvine optræde med dels en workshop, dels med en performance, hvor fragmenter fra MMM-arkivet remixes på stedet. Publikum opfordres til at deltage og bringe egne båndstumper.

LENE ASP & MARC KELLAWAY
Lene Asp debuterede i 2006 med den hybride tekst og billed bog I multiverset er demokratiet enevælde under pseudonymet Lili W Hur, som desuden inde-holder de to billedkunstnere Kristoffer Ørum og Anders Bojen. Bogen, der på overbevisende vis udfordrer sit eget medie, samt forholdet mellem billede og tekst, med et sci-fi-visuelt, poetisk snit, blev en sand præmiehøne, da den modtog Lars Bukdahls smalle litteraturpris – Bukdahls Bet 07. Senest har hun udgivet sin første digtsamling Strømme på forlaget Anblik. Lene Asp gik på Forfatterskolen 2000-2002 og har desuden siddet ved roret på det forfatterdrevne forlag Arena, samt oversat tekster af Gertrude Stein

Er der en fællesnævner for multiinstrumentalisten og produceren Marc Kellaways efterhånden overvæld-ende produktion, må det siges at være en enorm åbenhed og opfindsomhed – og det både hvad angår genrer, arbejdsmetoder og produktionsstandarder. Kellaway driver selv mikro-pladeselskabet The Cat Box Corp, der har dokumenteret en lang række af mandens omfattende aktiviteter som både musiker og producer med projekter som Tender Buttons, Pink Luminous Invocation, The Cat Box Quartet og Exquisite Russian Brides. Kellaways nysgerrighed har bragt ham ud i både ambiente eksperimenter, lydcollager, avantgarde og regulær sangskrivning – altid med en original tilgang og en utilsløret fascination af lyd som materiale. Både i pladesammenhæng og på scenen rummer Kellaways musik en åbenhed, der gør den til et møde med det omgivende rum og selvfølgelig med lytteren, og som dermed giver den en stærkt nærværende, men også uforudsigelig karakter.

KINSKI – PER V & OLE D & TURKMAN SOULJAH
Per V er en af Danmarks bedste freestyle rappere. Han dannede gruppen Sund fornuft i 1993 med DJ’en Møller og produceren Langemand, der sammen udgav to album. Siden har en stor del af Per V’s praksis været båret frem af et særligt talent for freestyle, hvor hans behændige omgang med ordene har givet ham plads nr. 1 ved Fight Night freestyle-rap-battle-turneringen i 2000 og 2001. I 2005 udgav han sit første soloalbum Vers 1.0. Sammen med rapperen Ole D (Ole Omkvæd) har Per V optrådt med showet Freestyle Freekshow som startede på spillestedet Rust og har blandt andet optrådt ved Spoken Word teltet på Roskilde. Ole D og Per V optræder denne aften med DJ’en Turkman Souljah, som har en lang stribe vundne DJ-konkurencer bag sig og blandt andet har repræsenteret Danmark ved verdensmesterskaberne i mix

Detaljer

Start:
9. april 2008- 00:00
Slut:
11. april 2008- 00:00
Pris:
kr.1 – kr.150
Hjemmeside:
http://www.lydpluslitteratur.dk