Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Varm litteratur 1

2. september 2003- 00:00

Tirsdag den 2. september byder Litteraturen på Scenen på en indisk/thailandsk litteraturaften på Gyngen i Mejlgade med to forfattere: Anita Nair og Chart Korbjitti, der læste op, efterfulgt af dansk oplæsning og diskussion omkring forfatternes bøger og hjemlande, henholdsvis Indien og Thailand. Herefter spillede Morten Grunnet indisk musik.
Efter arrangementet var der mulighed for at købe indisk mad lavet efter opskrifter i Anita Nairs roman.

Arrangementet fandt sted på og Kulturgyngen i Aarhus, og forfatterne gæstede Danmark som en del af den landsdækkende Images of Asia-festival. Læs mere om den hér: www.dccd.dk/images/ioa.nsf/doc/begin?OpenDocument

OM FORFATTERNE:

Anita Nair er født i Kerala, opvokset i Chennai (Madras) og i dag bosiddende i Bangalore med sin mand og søn. Hun har en B.A. i engelsk sprog og litteratur og har arbejdet som journalist og tekstforfatter. I modsætning til så mange andre indiske forfattere med succes i Vesten ikke blot bor hun i Indien, men udgiver også først sine bøger her. Hendes forfatterkarriere tog fart i begyndelsen af 1990erne med noveller og artikler offentliggjort i aviser og radio. Hendes første bog er novellesamlingen Satyr of the Subway (1997). Derpå fulgte romanen The Better Man (2000) som også er udgivet i Europa og USA. I 2002 kom digtsamlingen Malabar Mind, og i 2003 Where the Rain is Born – Writings about Kerala som hun har redigeret.

Læs 1. kapitel fra Damekupeen, som udkommer i forbindelse med Århus Festuge på Forlaget Hjulet – hér: https://www.lips.dk/tekster/damekupeen_kap1.rtf

Damekupeen (Ladies Coupé fra 2001), Anita Nairs anden roman, er blevet en endnu større succes end den første både blandt kritikere og læsere i foreløbig 15 lande uden for Indien: Fra USA til Tyrkiet, fra Polen til Portugal. Den er i 2002 udpeget som en af årets fem bedste i Indien. Romanen handler om kvinders vilkår i et mandsdomineret samfund, fortalt med stor indsigt, solidaritet og humor. Bogen ddkommer på dansk i september (Forlaget Hjulet). Besøg hendes hjemmeside på: www.anitanair.net

Chart Korbjitti, f. 1954 i Thailand, er en af forfatterne fra generationen, der gjorde oprør imod militærstyret i 70erne, og i dag en af Thailands populæreste nulevende forfattere. Han har som få i Thailand formået at forene det højkulturelle og det folkelige. Samtidig med at han vinder litteraturpriser, sælger han bøger i mange oplag.

Chart Korbjitti er aktuel på dansk som bidragyder til antologien Hjerteslag: Sydøstasiatisk litteratur i glimt (Forlaget Hjulet), som indeholder oversættelser af og artikler om sydøstasiatisk litteratur, især Thailands.

Han blev født i en købmandsfamilie i Samut Sakhorn nær Bangkok. Tidligt i livet besluttede Chart sig for at blive fuldtids-forfatter og forlod en lovende karriere som taskeproducent for at hellige sig skrivningen. Det store gennembrud kom i 1981 med Dommen der indledte en ny måde at skrive samfundskritik på i Thailand. Væk var den velmenende revolutionær-romantiske litteratur der havde præget 70’erne. I stedet var Dommen både et psykologisk drama og en kraftfuld social satire af sladders og den offentlige menings betydning for den enkelte. Den blev udnævnt til “Årets Bog” af Thailands Nationale Litteraturråd.

Chart Korbjitti har siden med forskellig succes konstant forsøgt at forny sin egen skrivestil. Hans romaner spænder vidt, f.eks. den trykkende naturalistiske stil i hovedværket Dommen, en rapsodisk drukfældig munter saga som De gale hunde, Tid (2000), som læseren overværer gennem en tilskuer idet nogle unge beder fortælleren om hjælp til at opføre et skuespil om ældres følelser, og filmmanuskriptet Forført. Et fællestræk er sproget, der i alle romaner er præcist og uden den udbredte hang til poetisk opløftighed man ellers finder i de fleste thailanske værker. En anden rød tråd er at historierne som regel drejer sig om taberne i det sociale spil. Selvom Charts historier er rodfæstet i Thailands kulturelle og sociale forhold, er hans emner universelle.

Chart Korbjittis litterære produktion omfatter romanerne Blind vej (1980), Dommen (1981), En ordinær historie (1983), En rådden hund flyder forbi (1987), De gale hunde (1988), Tid (1993), En rapport til Statsministeriet (1996) og Forført (2000), samt novellesamlingerne Vejen mod sejr (1979), Den personlige kniv (1984), Pyt med det-byen (1989). Flere af disse er oversat til engelsk, bl.a. Dommen (The Judgement), De gale hunde og Tid (Time).

Detaljer

Dato:
2. september 2003
Tidspunkt:
00:00
Hjemmeside:
http://www.anitanair.net