Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Varm Litteratur 2

23. september 2003- 00:00

Litteraturaften med forfatterne Nguyen Huy Thiep fra Vietnam, Lakambini Sitoy fra Filippinerne, Ho Anh Thai fra Vietnam og Rendra, som er Indonesiens mest fremtrædende digter og dramatiker. Med oplæsning og diskussion, samt musik. Efter arrangementet var der mulighed for at købe bl.a. vietnamesisk mad.Forfatterne besøgte Danmark i forbindelse med udgivelsen af antologien Hjerteslag: Sydøstasiatisk litteratur i glimt (Forlaget Hjulet) med oversættelser af og artikler om sydøstasiatisk litteratur, især Thailands.

Arrangementet fandt sted 23/9 på Kulturgyngen i Aarhus, og forfatterne gæstede Danmark som en del af den landsdækkende Images of Asia-festival. Læs mere om den hér: www.dccd.dk/images/ioa.nsf/doc/begin?OpenDocument

OM FORFATTERNE:

Ho Anh Thai, f. 1960 i Hanoi, M.A. i Internationale Studier og Ph.D. i Orientalsk Kultur, diplomat, redaktør af det vietnamesiske udenrigsministeriums “International Affairs Review”, generalsekretær for Hanoi Writers’ Association. Thai var ansat ved Vietnams ambassader i Indien og Iran i begyndelsen af 1990erne.

I de sidste fem år har Thai deltaget i konferencer, festivaler mv i Nordamerika, Australien og Sverige i sin egenskab af skønlitterær forfatter. Af hans mere end 20 bøger findes følgende oversat: Behind the Red Mist (noveller) The Women on the Island (roman, også på fransk), samt Aventures en Inde. Thai har desuden redigeret Love after War: Anthology of Vietnamese Contemporary Short Stories og Legend of the Phoenix and other Stories from Vietnam. Han er tildelt flere litteraturpriser i Vietnam; den seneste (i 2001) afslog han dog at modtage.

Lakambini A. Sitoy, f. 1969 i Dumaguete City i det sydlige Filippinerne, bachelor i biologi og masters i “creative writing”, kulturredaktør og columnist ved Manila Times.

Hun har vundet Philippines Free Press Award i 1994, seks priser i den årlige Don Carlos Palanca Memorial Award siden 1995 og Manila Critics’ Circle National Book Award for novellesamlingen Mens Rea and Other Stories (1998) i 1999. Hendes noveller er trykt i forskellige magasiner og antologier i Filippinerne, USA, Finland og Frankrig.

Rendra, f. 1935 på Java, i en katolsk familie, regnes for Indonesiens største nulevende digter og betydeligste dramatiker og har også har vundet udbredt anerkendelse udenfor, især i USA, Holland og Australien. Han har en udadvendt, sprudlende vitalitet; meget af hans digtning er, som det er blevet sagt, “karakteriseret ved en udpræget maskulinitet” og er “snarere beregnet på et publikum end som ord på en side der skal læses i enrum”.

Rendras første digtsamling, Ballada orang-orang tertjinta (De elskendes ballader), udkom i 1957, og samme år udnævnte Det Nationale Kulturråd ham til en af landets bedste digtere for 1955-56. Hans anden digtsamling, Empat kumpulan sadjak (Fire samlinger af vers) fra 1961, indeholder en bevægende lyrisk del om hans første giftermål i 1959. Derefter viste Rendra voksende interesse for skuespillet, og 1964-67 studerede han ved American Academy of Dramatic Art i New York. Medvirkende hertil var givetvis at hans bøger var blevet forbudt fordi han ikke ville tilslutte sig LEKRA, præsident Sukarnos organisation for kultur, og dermed regimets retningslinjer for bl.a. forfatterne. Efter Sukarnos fald fik de yngre forfattere en chance for at gøre sig gældende, med den nyligt hjemvendte Rendra som en af de første. Hans efterfølgende fine originale produktioner har haft stor indflydelse på moderne indonesisk teater. Hans skuespil indeholder kritik af korruption, politisk undertrykkelse og miljø-ødelæggelser. I 1971 udkom hans tredje digtsamling, Blues untuk Bonnie (Blues for Bonnie), og i 1972 den fjerde, Sadjak-sadjak sepatu tua (De gamle skos sange). Rendra konverterede til islam i 1971 og afskaffede samtidig sine fornavne (Willibrordus Surendra).

I de følgende år stod Rendra for en række spektakulære aktioner og optrædener med forbindelse til hans “Oprørets filosofi”, en kritik af den korrumperede modernitet. I 1978 undslap han et attentatforsøg på en offentlig scene, var fængslet i en periode anklaget for undergravende virksomhed og fik forbud imod offentlig optræden, og i de følgende år var han fængslet flere gange og ofte indkaldt til forhør. Først i 1985 optrådte han igen, efter syv år, med en oplæsning af egne digte (for 5000 tilhørere). I 1998 var han rådgiver for en præsidentkandidat; han afviste mange folkelige opfordringer om selv at stille op – “for at kunne tale frit, uden at være motiveret af politisk ideologi”.

I engelsk oversættelse findes bl.a. det store digt-udvalg Ballads and Blues: Poems (1974) og skuespillet The Struggle of the Naga Tribe (1974).

Danmarks Radio har bragt et portræt af Rendra. Læs/hør det hér.

Detaljer

Dato:
23. september 2003
Tidspunkt:
00:00
Hjemmeside:
http://